tedaviler hakkında
Sıkça Sorulan Sorular
Klasik tedavi yöntemleriyle kıyaslayacak olursak implant tedavisi sonrasında protezin yapılma aşaması daha fazla zaman alır. Hafif, güçlü, parlak, korozyona karşı dirençli grimsi bir geçiş metal olan titanyum yapının kemikle bütünleşmesi için 2,5-3 ay sürer. Ek süreç olarak; çene kemiği kısmında veya sinüs boşluğunda işlem yapılacaksa 6-9 ay gibi bir süre daha beklemek gerekebilir. Beklenen sürenin sonunda elde edilen sonuç kesinlikle memnun edici ve ömrü çok daha uzun olur.
Uzun yıllardır dişsiz olan hastaların özellikle var olan protezleri -kemikte değişim sürdüğünden- zamanla vuruklara sebep olmaya ve uyumunu kaybederek hareket etmeye başlar. İmplant üzerine protez yapılacaksa sabit bir temeli olmalıdır bu sayede hareket etme ve ağızdan çıkması gibi durumlar gözlenmez. Hareketli protez istemeyen veya kemikleri tutuculuğunu kaybetmiş hastalarda uygulamak en doğrusu olur.
Dental implantlar; hafif, güçlü, parlak, korozyona karşı dirençli grimsi bir geçiş metal olan titanyumdan üretilir. Bu metal insan vücuduna biyouyumluluğu son derece iyi olan alerji riski yaratmayan ve toksik olmayan özellikli bir metaldir. Dental implantın markası, yapılan ortamın sterilizasyonu, yapan doktorun bu alandaki ihtisası ve implantın kemikle integrasyonu da önemli etkenlerdir.
Yanaklarda hafif düzeyde şişme veya yüzünün renginin belli belirsiz değişmesi durumu meydana gelebilir. Bu durumu engellemek amacıyla ilk 24 saat soğuk tampon uygulanarak ödemin hızlıca azalması sağlanırsa şiddetli ağrılar görülmez.
İmplantlar belirli bir zaman geçtikten sonra kemik ile birleşir bu durum üst çenede yaklaşık 90 gün alt çenede ise yaklaşık 60 gün sürede gerçekleşir ve üzerine porselen kaplama yapılır. Bununla birlikte ek işlem uygulanmış ince veya yetersiz kemiklerde ise beklenen süre 6-9 ay kadar uzayabilir.
Yapılan hasta muayenesinde yeterli kemik varlığı yoksa bazı ek işlemlerle önce kemik altyapısı oluşturulup daha sonra implantlar yerleştirilir. Yakın zamanda kemoterapi veya radyoterapi almış kişilerde uygulanması sakıncalıdır. İmplant, hastalığı kontrol altına alınmış tüm hastalara uygulanabilir.
Doğal dişleriniz ömrü ne kadarsa dental dişlerin ömrü de o kadardır. Ağız içinin ve dişlerin bakımı iyi yapılırsa uzun yıllar kullanılabilir.
Diş beyazlatma (bleaching) işlemi, dişin en üst tabakası olan mine tabakasının gözle görülmeyen gözenekli yapısına yerleşmiş olan renkli maddelerin, özel içerikli diş beyazlatma jelleri ile temizlenmesi işlemidir.
Hayır, değildir. Diş beyazlatma işlemi dişin temiz ve lekesiz halindeki ana renginin açılması işlemidir. Diş temizliği (detertraj) ise dişin üzerinde ve aralarında birikmiş olan diş taşı ve lekelerin temizlenmesi işlemidir. Yani diş taşı temizliği (detertraj) yapılmış diş, temiz fakat sarı renkli olabilir. Diş beyazlatma işlemi ile bu temiz ve sarı dişler beyaz hale getirilmektedir.
Dişler diş taşı ve lekelerinden arındırıldıktan sonra gerek diş hekimi koltuğunda özel jel ve ışık kaynağı (led, lazer) yardımıyla gerekse evde hekim tarafından hasta için özel yapılmış plaklar bazen de her iki yöntem bir arada uygulanmak suretiyle beyazlatılır.
Diş beyazlatma işleminin geçici 1-2 günlük hassasiyet sorunu dışında kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur.
Diş beyazlatma işleminde elde edilen sonuç iki yıla kadar aynı kalabilir. Şayet fazla miktarda çay, kahve, kırmızı şarap, sigara kullanımı ve yetersiz bakım olursa renk daha kısa sürede geri gelecektir.
Sigara içen kişilere diş beyazlatma işlemini uygulamaya dair herhangi bir engel yoktur. Sadece elde edilen rengin kalıcılığı diğer beyazlatma hastalarına göre daha kısa olacaktır.
Diş beyazlatma işlemi dişlerde kalıcı bir hasara, ağrıya sebep olmaz. İşlem sırasında ve sonraki 1-2 gün geçici bir hassasiyet olabilir.
Diş beyazlatma işlemi dişlere herhangi bir zarar vermez. Beyazlatma işleminin porselen kronların (kaplamaların) rengine hiçbir etkisi olmadığından, kronların üzerine uygulanmaz. Dolgular ise dişin sadece belli bir kısmında yer aldığından kalan diş dokusu beyazlarken dolguların rengi sabit kalacaktır. Bu yüzden beyazlatma işlemi sonrası dolgular yeni renk ile uyumlu olmaları açısından rötuşlanabilir.
Diş beyazlatma jelinin içeriğine alerjisi olan bireyler ve ağzını uzun süre açık tutamayan ciddi TME sorunu olan hastalar dışında herkese beyazlatma işlemi uygulanabilir. Bazı diş dokuları beyazlatma işlemine elverişsiz olduğundan hekim tarafından beyazlatma işlemi yapılmayabilir.
Bu tür dişler internal bleaching dediğimiz yöntemle tek başlarına beyazlatılır. Burada önemli olan kanal tedavisinin mükemmel ve dişte hiç çürük dokunun olmaması gerekir. Bu yüzden bazen hekimler içten beyazlatma işlemi yapmadan sızdırmazlığın sağlanması için önce kanal tedavisini tekrardan yapılması gerektiğini söyleyebilir.
Dişler üç yöntemle beyazlatılabilir:
- Diş hekiminin klinikte uyguladığı profesyonel jel tedavisi (ofis tipi diş beyazlatma)
- Hastanın, hekim önerileri doğrultusunda, kendisine özel şeffaf kalıplar içinde jeli uygulaması (ev tipi diş beyazlatma).
- En iyi sonuç ve uzun süreli kalıcılık için birer hafta arayla yapılan 2-3 seanslık ofis tipi diş beyazlatmayı 10-12 günlük ev tipi beyazlatma takip etmelidir.
Diş beyazlatmanın, diş dokusunda yapısal bir değişiklik veya kalıcı hasar oluştuğunu gösteren herhangi bir araştırma veya mikroskobik çalışma bulunmamaktadır. Burada önemli olan, diş beyazlatma işleminin, hangi yöntemle olursa olsun (evde veya ofiste), diş hekimi kontrolünde yapılması gerektiğidir. Diş beyazlatma için ofiste veya evde kullanılan diş beyazlatma jelleri bireyler arasında farklılıklar gösteren derecelerde hassasiyete sebep olabilir. Özellikle ısısal (sıcak/soğuk) uyaranlarla temasta yaşanan duyarlık, kamaşma hissi normal yan etkilerdir. Bu tip şikâyetlerin çoğu ilk 4-8 saat içinde belirgin olup gün içinde kaybolur. Diş hekiminin yapacağı fluorür uygulamaları ve önereceği diş macunları, tedavi sürecini daha konforlu geçirmenizi sağlayacaktır. Diş beyazlatmada jel uygulaması kesildiği anda hassasiyet de son bulur.
Diş beyazlatma tedavisiyle elde edilen sonuçlar bireysel olup çok farklı değişkenlere bağlıdır. Örneğin, dişlerdeki renk değişikliğinde sarı tonları baskınsa diş beyazlatma daha iyi sonuç verir. Özellikle antibiyotik kullanımından kaynaklanan grileşmelerin beyazlatılması ise daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süreç gerektirebilir.